שבוע האיור בתל אביב
שבוע האיור בתל אביב כולל שפע של תערוכות מסוגים שונים ובחללים שונים. זוהי השנה השלישית לקיומו, והוא מתרחב ומתעשר משנה לשנה. השנה יכלול כ-50 תערוכות שיתקיימו מצפון העיר במוזיאון ארץ ישראל ועד נמל יפו בדרומה, בשלל גלריות וחללים. שבוע האיור יימשך עד ליום שבת 24 בספטמבר.
לרגל שבוע האיור 2016 תגיע לארץ כאורחת כבוד אנל מילר, יו״ר אגודת המאיירים האמריקאית, המכהנת בתפקיד במשך העשור האחרון. אוצר התערוכה, יובל סער, אומר: ״בשנים האחרונות זוכים מאיירים ישראלים בפרסים כמעט בכל תחרות בינלאומית חשובה, והביקור של אנל מילר בארץ מוכיח את העניין הרב שהאיור הישראלי זוכה לו ברחבי העולם"
שבוע האיור יצר מסגרת תצוגה לאיור, תחום שקצת נופל בין הכיסאות בימים כתיקונם, בין הפונקציונלי לאמנותי. השנה יוצגו תערוכות שעוסקות באיור ומוזיקה, איור ואופנה, חיבור בין מעצבי רהיטים ומחדשי רהיטים למאיירים, חיבור בין קרמיקאים למאיירים, תערוכה חברתית של איורים ועוד.
ביקרתי במקצת מהתערוכות ובוודאי יש עוד יפות ומעניינות שלא ראיתי.
בגלריה גבירול מוצגת תערוכה של איורים הקשורים לעולם המוזיקה – תערוכת כרזות שהכינה מירב שחם לאינדינגב ועטיפות תקליטים שעוצבו בסגנונה הייחודי.
"ירח מודבק" בגלריה גבירול
מה עושה מאייר כאשר יש לו פריצת דיסק, והוא תקוע בשכיבה על הגב חודשים? אחת האפשרויות היא לצייר על מדבקות כפי שעשה עמית טריינין. במשך כל תקופת ההחלמה שלו צייר על מדבקות ולבסוף כשהחלים חזר לעסוק בנושאים אחרים – דווקא אז פנו אליו בהצעה לאייר קליף לשיר החדש "ירח" של ברי סחרוף באמצעות מדבקותיו. הקליפ המקסים שיעלה בימים הקרובים לרשת משתמש במדבקות המתחלפות כדי ליצור אנימציה של סיפור מסע של אב וילד. להצצה ראשונה תוכלו להיכנס לכאן.
לא הרחק, ברח' בדיזינגוף נמצא את גלריית מרכז הבאוהאוס – בה מציגים לילד מדר ושגיא אשין קולאז'ים את התערוכה "הסגנון הבינלאומי", העוסקת בייצוגים הקטנים של חו"ל שמגיעים לידנו – שטרות ובולים.
לילך מדר אוספת בולים מכל העולם – כל בול הוא בסיס ליצירה קטנה ומלאת הומור הנמצאת מתחת לזכוכית מגדלת. קולאז', צבע וחומרים נוספים שחלקם מגיעים מערכות טיפוח ציפרניים הופכים כל בול לסיפור חדש.
שגיא אשין מציג את שטרות מתוך אוסף אשר צבר מילדותו. כל שטר זוכר להתבוננות הומוריסטית על הדמויות המצוירות בו, במקום הדרת כבוד מלכותית.
הבית היפה הזה נמצא בשדרות רוטשילד, ובאופן תואם מוחזק על ידי קרן רוטשילד כמרכז תרבות ואמנות. בתערוכה "שם תואר" מציגים האוצרים יובל סער וחגית פלג רותם 4 מאיירות יוצרות אשר השלימו את התואר השני שלהן בחו"ל.
לכל אחת מ-4 היוצרות שפה יחודית משלה, ומעניין לראות את הזהות המגובשת ואת הסגנון היחודי.
את קרן כץ נוכל לפגוש גם עם חבריה לקבוצת HUMDRUM בגלריה בנימין בקריית המלאכה. כל השבוע הם שם, עובדים במשותף על חוברת קומיקס חדשה שהם יוצרים. קבוצת יוצרים צעירים מלאת התלהבות ממעשה היצירה – הזדמנות לראות חשיבה יצירתית בקבוצה מתרחשת מול עיננו.
במרכז הקהילתי דב הוז מציג יוצר צעיר ומוכשר אחר – עמרי כהן הידוע בכינוי omriku#, אשר תחתיו הוא מפרסם את איוריו באינסטרם. האיורים בשפה גרפית נקייה על גבול המופשטת, כל איור מביא דמות מוכרת עם כמה אטריבוטים השייכים אליה, באופן מקורי ומשעשע.
בתמונה שכאן תוכלו לראות את האפיפיור, אשר השמיע הצהרות בעד הקהילה הגאה, את נלסון מנדלה ואת מיודענו סגול השער.
לא רחוק מבית רוטשילד, נמצא את סטודיו 6B אשר מארח את התערוכה "לא למאכל" – שיתוף פעולה של קרמיקאים ומאיירים בנושא יחסים עם אוכל. מדיום הקרמיקה יוצר מרחב פעולה נדיב, בין צלחות מאוירות, כלי בית הומוריסטיים ויצירה פיסולית. אהבתי במיוחד את עבודתה של אפרת פרידנזון "מטילות" אשר תחת אג'נדה טבעונית מציגה עבודה מרשימה העשויה מיציקות של רגלי תרנגולות.
עוד עבודה מעניינת באותה תערוכה מוצגת דווקא על בד – אדווה קרני משתמשת בבד ובצבע אטום ושקוף כדי ליצור ציור שמשתמש במרקם הבד לספר את סיפורו.
שווה להרחיק ולנסוע עד יפו כדי לראות את התערוכה במחסן 2 בנמל של המחלקה לתקשורת חזותית של ויצ"ו חיפה. בתערוכה "יורדים מהפסים" מוצגות 100 כרזות שיצרו תלמידי שנה ג' בויצ"ו בשחור לבן. הכרזות מוצגות ולידן טושים וצבעים והקהל מוזמן לצבוע בעצמו את הכרזות. יש מקומות שצבועים באופן אמנותי ויש שפחות, בכל רגע שנכנסים לתערוכה היא תראה שונה, עם הזמן והקהל שהגיב לתערוכה.
נסיים בתערוכת רהיטים מאוירים בגלריה פרימיטיב – האוצרת מיכל ויטל בעלת הבלוג upcyclish העוסק במיחזור וחידוש רהיטים – מה שנקרא "מיחדוש" בימינו – שידכה בין מעצבי רהיטים לבין מאיירים והתוצאות מעניינות ומפתיעות. יש רהיטים שבהם האיור "מעטר" את הרהיט, אך יש גם שילובים מקוריים יותר – למשל בשידה שיצר אמיר רווה בו האיור של Foma "משלים" את החלק החסר בשידה. ההשלמה הזו מציפה את השאלה – איזה חלק חסר, מדוע החלק הזה חסר, כיצד אפשר או אי אפשר להשלים אותו.
עוד פריט מענין היא השידה שבצילום – בה מיכאל בקמן ואיתי שקד יצרו שידה העוקבת אחרי קווי המתאר של האיור.
שבוע האיור
15-24/9/16
אוצרות: יובל סער
ניהול: עידית שילוח
כניסה חופשית לגלריות ברחבי העיר