אפוס 8 במוזיאון תל אביב
פסטיבל אפוס לסרטי אמנות מביא אלינו שוב שלל סיפורים אישיים על גדולי האמנים, בתחומי הקולנוע, המוזיקה, אמנות, אדריכלות, כתיבה, צילום, מחול, והתאטרון, וכן תחרות סרטי אמנות ישראלים. בין האמנים בסרטים ניתן למצוא את דייויד בואי, בנקסי, הירונימוס בוש, חנוך לוין ועוד. הפסטיבל יתקיים במשך 4 ימים רצופים, ויוקרנו בו למעלה מ-50 סרטים חדשים מכל רחבי העולם, בהקרנות בכורה בישראל.
צפיתי בסרט "מאוריציו קטלן: תכף אשוב" העוסקת בדמותו החידתית של האמן המצליח. הסרט נוגע בילדותו הענייה באיטליה, ומציג את הדחף הגדול שלו להצלחה כמי שהגיע מעיר בה המילה "אמן" הוא שם נרדף ל"לא יוצלח". בתחילת דרכו האמנות שלו הייתה "אנטי אמנות" – הוא הציג גלריה סגורה עם פתק "תכף אשוב" באחת מתערוכותיו הראשונות, ודו"ח משטרתי על גנבת העבודה שלו בתערוכה אחרת, גנבה שלא הייתה לעבודה שלא הייתה. הוא חתום על עבודות קונטרוברסליות כמו האפיפיור אשר נופל תחת מטאוריט, והדביק את הגלריסט שלו אל הקיר בעבודה אחרת. הוא אמן מצליח שעבודותיו נמכרות במיליוני דולרים, אך הוא אינו מבצע אותן בעצמו (כמו אומרים מוכרים אחרים כג'ף קונס ודמיאן הירסט). הוא נחשב מניפולטור שידע לתמרן את סביבתו כדי לעזור לו, אבל מסתתר מאחורי כפיל בהופעותיו הפומביות.
בטקס הפתיחה של הפסטיבל יוקרן בבכורה הפרק הראשון של סדרת סרטים חדשה על חנוך לוין, "אנחנו אנשי בסדר" של היוצרים שרון קרני, רן לנדאו ורוני קובן, העוסק בסאטירה של לוין, 18 שנה אחרי פטירתו. ינעל את הפסטיבל ינעל סרטו החדש של הבמאי הספרדי קרלוס סאורה – "פלמנקו ומעבר".
הצלמת רוזמונד פרסל, מצלמת חפצים ישנים וזנוחים, ותחת מצלמתה הם הופכים לשכיות חמדה. הסטודיו שלה הוא ארץ פלאות, מלא בחפצים עזובים שמקבלים חיים חדשים, ולצילומיה היא מצרפת תיאור ויזואלי פואטי של המצולם הנוגע בשירה. חובה לראות את הצילומים היפיפים בסרט "אמנות בדרך הטבע".
במסגרת הפסטיבל יערכו תחרות סרטים ישראליים העוסקים בנושאי תרבות ואמנות, תחרות סרטי סטודנטים בינלאומית. כן יוצגו סרטים ניסיוניים מכל העולם וסרטים המבוססים על שירה עברית, יתארחו אורחים מחו"ל ויעבירו סדנאות.
הצצתי לאחד הסרטים מהתחרות – טוקיו905, של ערן שגיא. זהו סרט פיוטי, הבנוי כמעין יומן הרהורים מצולם. שגיא צילם את הסרט בשהותו עם בת זוגו בטוקיו, והוא נוגע במבטו של הצלם, ובשאלות של מציצנות, זרות וקרבה. דרך הסרט נוגע שגיא גם ביחסיו עם אביו ובאופן בו הוא ממשיך הלאה לאחר מותו. הסרט אטי, מדיטטיבי, מהפנט במבטו.
כרטיס לסרט בפסטיבל אפוס מקנה כניסה חופשית למוזיאון, כך שמומלץ לבקר בתערוכות המוצגות בימים אלו במוזיאון – למשל התערוכות פיונה טאן, מארק יאשייב, בקשר לאפריקה ועוד.
אפוס 8: הפסטיבל הבינלאומי לסרטי תרבות ואמנות
5-8 באפריל 2017
מוזיאון תל אביב לאמנות