שי עיד אלוני – מגנו של אכילס
מקריאה על תערוכות קודמות של שי עיד אלוני עולה תמונה של אמן שעוסק במדיום הפיסולי, על ידי חומרי יום יום המשולבים בעץ, בטון ועוד. אם בתערוכות קודמות ניתן היה לראות ממד של הומור בתערוכה, התחושה היא שתערוכה זו רצינית הרבה יותר. אלוני מציג בגלריה פיינברג פרוג'קט תערוכה אשר ממשיכה את העיסוק שלו בחפצים טקסיים, ובה אסופה של מגנים, המעוצבים בקפדנות ובדייקנות גיאומטרית מעץ ומתכת. המגנים מעוטרים בפסים חרוטים ועשויים בעדינות רבה, והתערוכה כולה יוצרת תחושה של מקום מקודש ושקט.
אֲכִילֵס הוא אחד מן הגיבורים המרכזיים במיתולוגיה היוונית, וגדול המצביאים והלוחמים היווניים במלחמת טרויה. מגן אכילס מתואר בפירוט באיליאדה, היצירה האפית של הומרוס על מלחמות יון וטרויה. אכילס הוא גיבור של מהלכי מלחמה מבריקים, ושל כעס אדיר. המגן נעשה עבורו אחרי שהשאיל את שריונו לידידו האהוב פטרוקלוס אשר נהרג בקרב. באבלו וכעסו הוא מבקש מהפיסטוס הנפח האלוהי מגן חדש, ומקבל מגן שהוא יצירת פאר בפני עצמו – חקוקים עליו השמש הירח והכוכבים, ערים, שדות, ציד, חתונה, האוקיינוס ועוד. העולם כולו נמצא על מגנו של אכילס. עם המגן הוא יוצר להילחם בהקטור, אשר הרג את ידידו והורגו, אך לא די לו בכך, והוא מבזה את גופתו על גרירתה סביב קברו של פטרוקלוס. אך כעסו של אכילס מוביל בסופו של דבר לאובדנו.
האוצרת ים המאירי מציעה לראות את העיסוק במגנים כעיסוק בצורך שלנו בהגנה, ובמנגנוני ההגנה במשמעותם בעולם הנפש: "בעשיית המגן, מעורבת מלאכת יד של הלחמה, ריתוך, ועיבוד בלחץ, על המגנים העשויים ברזל, ועל הנגטיבים העשויים עץ. המגנים מייצגים מעין עולם פנימי שלא זכה להגנה, כמו מעטפת שלא הצליחה לשמור על הפנים, עקב ייצוג חיצוני שנכשל מלתקשר ולהגן, ולכן נפגעה המעטפת, היא נותרת חרוכה מכוויה או מצלקת."
כאשר אני מתבוננת במגנים היפיפיים שיוצר אלוני, אני תוהה ממה הם אמורים להגן עלינו – האם מהעולם המצויר על המגן של אכילס, או אולי מכעסו האדיר? האם להגן על הפנים מפני החוץ, או דווקא להפך?
שי עיד אלוני, יליד 1974, גר ויוצר בתל אביב, בוגר תואר שני באמנות, אונ' חיפה.
מגנו של אכילס
אוצרת – ים המאירי
תאריך נעילה: 12.12.2015
גלריה פינברג פרוג'קטס