אמנות, תערוכה

דאלי – פנטזיה בנמל תל אביב

סלבדור דאלי נולד ב-1904, וחייו מקיפים את המאה ה-20 על תהפוכותיה. הוא נולד בעיר פיגרס בקטלוניה שבספרד וצייר כבר מילדותו. בהיותו בן 17 עבר למדריד ולמד באקדמיה לאמנות וכבר אז רכש מוניטין גם כצייר וגם כאדם אקסצנטרי – הוא נהג להתלבש בסגנון המאה הקודמת והחל לטפח את שפמו המפורסם. סגנונו של דאלי נע מדאדאיזם לסוראליזם – זרמים אשר מתנגדים לסדר ולהיררכיה ומציעים לפנות אל התת-מודע בחיפוש אחר מקורות היצירה.

דאלי, האיש והשפם, בצילום מהתערוכה.
דאלי, האיש והשפם, בצילום מהתערוכה.

דאלי היה אמן מגוון, והיה יצירתי במגוון תחומים. אנו מכירים בעיקר את ציורי השמן שלו, אשר דווקא להם אין ייצוג בתערוכה. נמצא בתערוכה מבחר ליתוגרפיות, פיסול בחומרים שונים, תבליטים, מטבעות ותכשיטים.

האלמנט המוכר ביותר ביצירותיו של דאלי הוא השעון הרך, הנמס. עבור דאלי הוא מייצג את ממד של זמן התודעתי, שאינו קווי אלא זורם ומשתנה. 

דיוקן של הזמן, סלבדור דאלי, 1984.
דיוקן של הזמן, סלבדור דאלי, 1984.

למרות העדרן של העבודות המפורסמות של דאלי, משמח היה לגלות את מגוון היצירות שכן הגיעו לארצנו הקטנטונת. המפתיע אולי מכל היה למצוא שטיחים שנוצרו בעקבות תחריטים של דאלי – סדרה של 12 שטיחים לפי שבטי ישראל.

דאלי, שטיח קיר - שבט זבולון
דאלי, שטיח קיר – שבט זבולון

הדגש בתערוכה הוא על הדפסים ופסלים. בין ההדפסים – סדרת איורים נפלאה לספר עליסה בארץ הפלאות של לואיס קרול.

דאלי, הדפס. עליסה בארץ הפלאות - ידה הענקית של עליסה נשלחת לפתוח את הדלת.
דאלי. עליסה בארץ הפלאות – ידה הענקית של עליסה נשלחת לפתוח את הדלת.

סדרת הדפסים נוספת עוסקת בסיפורי התנ"ך והברית החדשה. דאלי היה קתולי, וניכר לעין שהוא מושפע מהדת, גם אם לא היה מאמין אדוק. סידרה זו נועדה לשמש איור למהדורה מיוחדת של כתבי הקודש הנוצריים. בסדרה זו הוא מתחיל לעבוד בשיטה שפיתח – התזה של צבעים אל הנייר, יצירת כתם וציור שנובע מתוך מראה הכתם. האיור המופשט למחצה שיוצר דאלי הוא גישה חדשנית לאיור כתבי הקודש, שבדרך כלל מאוירים בדרך נטורליסטית "חינוכית".

דאלי, לידת ישו.
דאלי, לידת ישו.
דאלי, איורים לברית החדשה.
דאלי, איורים לברית החדשה.

אהבתי במיוחד את הסוסים שצייר דאלי, בהם מתבטא כשרונו ליצור נפח וחיים בקווים עדינים.

דאלי, סוסים.
דאלי, סוסים.

הפיסול של דאלי נע בין דמויות ראליסטיות לבין דמויות קוביסטיות, כמעט מופשטות.

דאלי, סוס עם רוכבו, 1974.
דאלי, סוס עם רוכבו, 1974.

פסלים אחרים עוסקים בחפץ ובמציאות סוראליסטית.

דאלי, פסל.
דאלי, פסל.

עבודתו של דאלי מלאה הומור והמצאתיות כפי שאפשר לראות בחדר שהוא יוצר, שעבורו אנו מקבלים גם חלון הצצה ייחודי.

דאלי, רהיטים
דאלי, רהיטים

התערוכה נותנת מקום גם למעורבותו של דאלי בסרטים. כבר בשנת 1929, בתחילת דרכו כאמן, יצר יחד עם לואיס בונואל את הסרט הסוראליסטי הראשון, "כלב אנדלוסי" – סרט מהפכני לזמנו.

עוד הפתעה מעניינת בתערוכה היא סדרת מדליונים יפיפים המתארים את בריאת העולם.

דאלי, מדליונים. בריאת העולם.
דאלי, מדליונים – בריאת העולם.

התערוכה "דאלי בנמל" מרתקת ומאכזבת כאחת. היא בנויה על אוסף ייחודי של אספן, אשר מעמיד את העבודות המוצגות בה למכירה. עושרה של יצירתו של דאלי נחשף בתערוכה, במגוון רחב של טכניקות ומדיות. אך הציפיה הטבעית לראות את ציורי השמן המוכרים (למשל "השארות הזכרון" שמרכיבים ממנה מופיעים בפרסום התערוכה) יוצרת אכזבה וגם חוסר איזון שהיינו מצפים לו בתערוכה מקיפה מעין זו. מחיר הכניסה גבוה, אך מנחם למצוא כרטיסים במגוון הטבות 1+1, כך שהעוקץ אינו חד כל כך.

אל אף מגרעותיה, זו הזדמנות לצפות במגוון יצירות מקורי ומדהים, שיש להניח שלא יראה במקומותינו שוב בקרוב, ולכן כדאי בהחלט לבקר בה.

התערוכה תמשך גם בחודשי הקיץ.

לכרטיסים: www.dalibanamal.co.il